La CUP demana explicacions pel mal servei subcontractat i proposa un canvi de model en la gestió dels residus al Maresme
El 20/01/18 el diari ARA va informar que el Sr. Antoni Llamas, tècnic ajudant amb funcions d’encarregat de Residus del Maresme SL (RESMAR), va ser sancionat amb una “falta greu”, suspès de sou i feina per tres dies, per haver enviat pel whatsapp de la feina una vinyeta que feia referència al “Cas Palau” i a les comissions pagadesper algunes empreses com Ferrovial a canvi d’obra pública a través del patrocini del Palau de la Música. Tot i que aquests fets que han estat provats judicialment, en aquell moment la direcció de RESMAR va considerar que s’havia posat en dubte l’honorabilitat i atemptat contra la imatgede l’empresa, participada per CESPA SA, que és una filial del Grup Ferrovial i accionista majoritari de RESMAR amb un 51% (l’altre 49% està en mans del Consell Comarcal del Maresme).
El Sr. Llamas va acabar sent acomiadat improcedentment sota l’acusació de “disminució de rendiment laboral”. Ara bé, davant de les circumstàncies d’aquest cas considerem que hi ha prou evidències per afirmar que l’empresa RESMAR va practicar l’assetjament laboral contra aquest treballador. El whatsapp va ser el detonant del seu acomiadament, però en realitat, tal com ja va exposar en la demanda interposada,se’l va fer fora perquè es va atrevir a manifestar per escrit, al CCM i a CEPSA (Ferrovial), la seva preocupació pel mal funcionament de RESMAR: manca de mitjans humans, hores extra impagades, manca de cap de servei i mitjans precaris de Ferrovialcedits en lloguer a l’empresa (camions vells i maquinària ineficient, magatzems distants ubicats a Vilassar de Dalt).
Des del Grup Comarcal de la CUP considerem que la sanció imposada va ser totalment impròpia d’una empresa participada per l’administració pública, a través del Consell Comarcal del Maresme (CCM), i de la qual es pressuposa que ha de vetllar pels drets fonamentals i les llibertats públiques. Si no es respecten els drets dels treballadors i la llibertat d’expressió se sotmet davant de les corrupteles de les grans empreses com Ferrovial, més val que pleguem!
El 31/08/16 es va constituir RESMAR SL, segregant la gestió dels residus, que afecta principalment a municipis de l’alt Maresme, quefins aleshores portava l’empresa SIMMAR (20% CCM i 80% AGBAR) i que sempre havia generat beneficis.
RESMAR SL és un instrument àgil però esquitxat de múltiples incidències i amb un baixa qualificació pel que fa a la satisfacció que presta pel seu servei. Tenim casos com el de Canet de Mar, on sembla que Ferrovial vol perpetuar el seu negoci a través de RESMAR, però hi ha casos preocupants com el de Santa Susanna que s’ha desempallegat de RESMAR pel mal servei prestat. Justament en l’acta del Ple Ordinari de Santa Susanna del 30/01/17 a més de denunciar l’encariment del servei es diu textualment: “aquest estiu venien els del CCM a endur-se el vidre, aixecaven el contenidor i un o dues ampolles queien i al voltant de l’iglú hi quedaven 50 o 60 ampolles més; tornaven a deixar l’iglú i marxaven i allà quedava tot aquell vidre sense recollir”. Testimonis negatius com aquest posen en evidència que RESMAR no ha fet bé la seva feina i que això lliga molt amb les denúncies de precarietat de mitjans abans esmentades. A més, cal tenir en compte que, tant en el 4t trimestre de 2016 com en l’exercici de 2017, RESMAR ha tingut pèrdues, que afecten directament a l’erari públic (ajuntaments i CCM), mentre que el soci majoritari (Ferrovial) ha mantingut intacta la seva taxa de benefici.
Des del Grup Comarcal de la CUP ens amoïna el balanç econòmic i els mitjans precaris amb què RESMAR desenvolupa el seu servei a la comarca, així com també les queixes relatives a la qualitat del servei i flagrants vulneracions de drets laborals. Per aquests motius, volem fer un toc d’alerta al govern del CCM i sol·licitem la immediata creació d’una comissió específica per replantejar de forma urgent l’actual model de gestió dels residus, deixalleries, neteja viària i de platgesque es du a terme a través de l’empresa mixta RESMAR, per donar resposta a les actuals mancances i per començar a establir les bases d’un servei de residus 100% públic i gestionat directament pel Consell Comarcal del Maresme.